
Van duurzaamheidsambitie naar energiemanagement met impact

Van verduurzaming naar netcongestie
Wat begon als een verduurzamingstraject van Wooninc. om woningen energiezuinig, toekomstbestendig en geschikt voor zorg te maken, veranderde onverwachts in een uitdaging. Netcongestie, toen nog relatief onbekend, zorgde ervoor dat de nieuwe installaties meer van het elektriciteitsnet vroegen dan vooraf gedacht. Op zonnige dagen leverden de zonnepanelen teveel op, waardoor er file op het net ontstond.
Op momenten dat de warmtepompen maximaal draaiden, leverden de zonnepanelen nauwelijks iets op. Gevolg: structurele overschrijding van het contractvermogen met de bijbehorende boetes van de netbeheerder.
De aanpak van Stym: starten met inzicht
Zoals bij veel van onze projecten begon de samenwerking met een energieanalyse. We brachten het volledige energieverbruiksprofiel van Berckelhof in kaart, onderzochten de rol van de warmtepomp in de piekbelasting en stelden vast wanneer en waarom het contractvermogen werd overschreden.
Op basis van deze inzichten maakten we een energiesimulatie en werkten meerdere energiescenario’s uit. Zo konden we exact berekenen hoe groot de batterij moest zijn om de pieken op te vangen. Daarmee legden we de basis voor een passende en toekomstgerichte oplossing.

De oplossing: peakshaving met batterij en slim EMS
Op basis van de analyse adviseerden wij een relatief eenvoudige, maar doeltreffende oplossing: een batterij van 200 kWh die op strategische momenten energie opslaat én levert, aangestuurd door een energiemanagementsysteem (EMS). Deze oplossing vervult twee essentiële functies:
Peakshaving: zodra het verbruik dreigt door te schieten boven het contractvermogen, levert de batterij direct energie. Zo blijft Berckelhof onder de limiet en worden boetes voorkomen.
Teruglevering bewaken: De zonnepanelen produceren soms meer stroom dan het net kan accepteren. De batterij slaat deze overtollige energie op, in plaats van terug te leveren. Dat voorkomt boetes én zorgt ervoor dat de opgewekte energie op een later moment slim kan worden ingezet.
De batterij laadt zichzelf automatisch op tijdens dalmomenten — bijvoorbeeld ’s nachts of als er weinig stroomverbruik is — zodat hij op piekmomenten volledig beschikbaar is.
Van probleem naar best practice
Wat begon als een serieuze uitdaging, is inmiddels een mooi voorbeeld van hoe slimme energieanalyse en simulaties samenkomen. Dankzij de combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp én een batterij voor peakshaving heeft Wooninc. nu grip op de energiehuishouding van Berckelhof— zonder onaangename verrassingen en kopzorgen over in- of uitschakelen van installaties.
Bij Stym geloven we dat elk energietraject begint met inzicht. Onze energieanalyses geven organisaties zoals Wooninc. de basis om strategische keuzes te maken in hun energiehuishouding, en uiteindelijk om slimme energieoplossingen te implementeren. Benieuwd waar voor jouw organisatie optimalisatie mogelijk is? Neem contact met ons op en ontdek wat een energieanalyse voor jou kan betekenen.