Netcongestie: wat is het en hoe krijg ik er grip op?

Steeds meer bedrijven krijgen ermee te maken: netcongestie. Geen aansluiting meer voor je nieuwe bedrijfspand, geen ruimte op het stroomnet om terug te leveren met je zonnepanelen of zelfs boetes van de netbeheerder voor overbelasting van het net. Herkenbaar? Bij Stym horen we dagelijks hoe bedrijven in hun groei worden geremd. Maar wat is netcongestie precies? En vooral: wat kun je eraan doen?
Vraag advies

Wat is netcongestie?

Netcongestie ontstaat wanneer er op bepaalde momenten te veel elektriciteit wordt gevraagd of geproduceerd om via het bestaande elektriciteitsnet te transporteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer bedrijven of woningen gezamenlijk ’s ochtends opstarten en veel stroom verbruiken. Of wanneer er op piekmomenten veel duurzame energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens. Het net heeft op dat moment simpelweg niet genoeg capaciteit om nog meer elektriciteit te vervoeren. Er is dus file op het elektriciteitsnet, het net zit vol.

Er zijn twee soorten netcongestie:

  • Afnamecongestie – Dit gebeurt wanneer bedrijven of nieuwe gebruikers niet genoeg elektriciteit kunnen afnemen vanwege beperkte transportcapaciteit. Dit is bijvoorbeeld het geval als bedrijven hun productie willen uitbreiden, maar het elektriciteitsnet geen extra stroom meer kan leveren.

  • Opwek- of invoedingscongestie – Dit komt voor wanneer zonnepanelen of windmolens hun opgewekte energie niet op het net kunnen terugleveren, omdat het net op dat moment te vol is. Dit kan leiden tot gemiste inkomsten voor bedrijven die zelf energie opwekken.

netcongestie
energiestrategie

Wat merkt jouw bedrijf hiervan?

Netcongestie kan de groei van je bedrijf beperken. Als je bijvoorbeeld extra energie wilt afnemen voor uitbreiding, kan het zijn dat je op een wachtlijst komt te staan omdat er op dat moment onvoldoende capaciteit is in jouw regio. Ook als je zonnepanelen hebt en je je energie niet kunt terugleveren aan het net, kan dat zorgen voor gemiste inkomsten. Daarnaast kun je boetes krijgen opgelegd van de netbeheerder. Dit kan het geval zijn wanneer je meer energie teruglevert dan het net op dat moment kan verwerken of als je op piekmomenten te veel stroom afneemt van het net.

Hoe kun je netcongestie omzeilen?

  • Installeer een combinatie van zonnepanelen, een batterij (energieopslag) en een energiemanagementsysteem: Met eigen opwek in combinatie met energieopslag en een energiemanagementsysteem, kun je extra capaciteit creëren voor eigen gebruik. Daarnaast kun je overtollige energie die je opwekt bewaren voor momenten dat de vraag hoog is. Dit biedt meer flexibiliteit en voorkomt dat je afhankelijk bent van het stroomnet en dus last hebt van netcongestie.

  • De kracht van een energiemanagementsysteem (EMS): Een EMS functioneert als ‘het brein’ tussen je energieproductie, verbruik en opslag. Simpel uitgelegd meet een EMS continu hoeveel energie je zonnepanelen opwekken, hoeveel je zelf verbruikt, hoeveel je opneemt uit of levert aan je batterij en hoeveel je teruglevert aan of opneemt van het stroomnet.

Wees voorbereid op netcongestie!

Door je energieverbruik goed te beheren, zelf energie op te wekken en waar mogelijk opslagmogelijkheden in te zetten, kun je de impact van netcongestie minimaliseren. Ook verklein je hiermee de kans op boetes vanuit je netbeheerder. Stym kan samen met jou je energieverbruik, -opwek en -opslag optimaal afstemmen op de uitdagingen van het energienet en je voorbereiden op een toekomst vol duurzame groei.

Vraag advies
Bekijk onze cases
Van energievraagstuk naar duurzame oplossing
Slimme energieoplossing voor een nieuwbouw kantoor
Batterijopslag voor continuïteit en duurzame groei

Ons team staat voor je klaar