Loadshifting: slimmer omgaan met stroomverbruik in je bedrijf
Wat is loadshifting?
Loadshifting (ook wel ‘vraagverschuiving’ genoemd) betekent simpel gezegd dat je het stroomverbruik van een apparaat of proces verschuift naar een moment waarop er voldoende netcapaciteit beschikbaar is of de stroom goedkoper is. Je gebruikt dus niet minder energie, maar je verbruikt op een ander, strategischer tijdstip.
Door bijvoorbeeld een koelinstallatie tijdelijk lager te zetten tijdens een piekmoment, of juist eerder op te starten tijdens een dalmoment, kun je de ochtendpiek vermijden. Dat helpt het stroomnet, maar ook je energierekening.

Waarom is loadshifting belangrijk voor bedrijven?
Veel bedrijven krijgen te maken met:
Netcongestie: er is te weinig ruimte op het net voor nieuwe aansluitingen of extra vermogen, waardoor je groei of procesuitbreiding niet kan doorgaan.
Dynamische energietarieven: stroom is duurder op piekmomenten en goedkoper op dalmomenten.
Gecontracteerd vermogen: boven het gecontracteerde vermogen kan de netbeheerder gebruikers belasten met boetes en verschoven aansprakelijkheden. Ook kunnen zonnepanelen niet altijd terugleveren als het net vol zit.
Loadshifting biedt een antwoord op deze uitdagingen. Door je verbruik slim te timen, voorkom je overbelasting van het net, behaal je je bedrijfsdoelstellingen én profiteer je van goedkopere stroom op dalmomenten en optimaal gebruik van je zonnepanelen.
Hoe kun je loadshifting toepassen?
In theorie klinkt loadshifting interessant, maar in de uitvoering is het natuurlijk niet zo eenvoudig. Je dagelijkse processen moeten gewoon doordraaien. Daar komt Stym in beeld: wij denken met je mee over jouw energie-installatie. De eerste stap is weten wanneer je verbruikt en waarmee. Daarna kun je bepalen welke processen flexibel zijn. Denk aan:
Laadpalen: elektrische voertuigen hoeven vaak niet direct te laden.
Koeling en ventilatie: deze systemen kunnen vaak tijdelijk op lagere standen draaien.
Productieprocessen: sommige processen kunnen draaien op momenten met lage netbelasting.
Automatisering speelt een grote rol. Met slimme software, vaak in combinatie met een batterij, kun je apparaten aansturen op basis van actuele stroomprijzen, beschikbaarheid van je eigen zonne-energie of netbelasting.

De slimme oplossing: slim energiemanagement
Bij Stym geloven we in de kracht van slim energiemanagement. Een energiemanagementsysteem houdt continu je verbruik, opwek en opslag in de gaten en stemt alle onderdelen van je installatie slim op elkaar af. Is er veel zonnestroom? Dan laadt je batterij of je elektrische voertuigen. Wordt het net zwaar belast? Dan schakelen we over op gebruik van batterijstroom.
Het resultaat: je verlaagt je energiekosten, vermindert piekbelasting en draagt bij aan een stabieler net. Met besparingen die al gauw in de duizenden euro’s kunnen lopen. Zonder dat je er zelf omkijken naar hebt.
Benieuwd wat loadshifting voor jouw bedrijf kan betekenen?
Voor bedrijven die willen blijven groeien in een overbelast net, is loadshifting een duurzame oplossing. Door slim te schakelen en te investeren in automatisering maak je je energiehuishouding toekomstbestendig. Stym helpt je daar graag bij – met slimme oplossingen voor vandaag én morgen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende energieanalyse of advies op maat.